Mijn favorieten

Aflossingsvrij? Aflossingsblij!

Jullie hebben hem vast al voorbij zien komen: Aflossingsblij, de campagne van de Nederlandse Banken over wat te doen met je aflossingsvrije hypotheek. Daarom in dit blog: wat nu met mijn aflossingsvrije hypotheek?

In ons vorige blog lichtten we al toe wat een aflossingsvrije hypotheek is, welke vormen er zijn en wat de voor- en nadelen zijn. We verwijzen je graag voor alle details naar het betreffende blog. 

Aflossingsvrije hypotheek

In het kort: een aflossingsvrije hypotheek los je niet af. Aan het einde van de looptijd moet je het hypotheekbedrag in een keer terugbetalen. Maar hoe kom je nu aan dat gigantische bedrag wat je moet aflossen? Zeker als je er geen leven- of spaarhypotheek naast hebt staan.

Net daarover gaat de campagne van de Nederlandse Banken: aflossingsblij. Hoe regel jij nu, dat je aan het einde van de rit je hypotheek kan aflossen?

 

Rekening houden met?

Als jij ook aflossingsblij wil worden, moet je met een aantal factoren rekening houden. We kunnen helaas niet in de toekomst kijken, maar we kunnen wel proberen om op een realistische manier vooruit te kijken.

De punten waar je rekening mee moet houden, zijn:
  1. Hoe ziet je financiële situatie er over 30 jaar uit (de looptijd van de meeste hypotheken).
  2. Wil je de hypotheek verlengen?
  3. Wat worden je netto hypotheeklasten?
  4. Wil je verkopen of wil je er blijven wonen?
Deze vier punten zijn in de kern aan elkaar verbonden. Je financiële situatie is namelijk heel belangrijk om de mogelijkheden voor een hypotheek uit te zoeken. Wil je dus na 30 jaar je hypotheek verlengen? Kijk dan goed hoe oud je bent en wat jouw inkomstenperspectief tegen die tijd is. Zit je dan in de AOW? Dan is je plaatje heel anders dan wanneer je nog zeker 10 jaar gaat werken. De nieuwe hypotheek wordt namelijk berekend over je inkomen op dat moment. Niet over de overwaarde op je huis of de waarde van je huis zelf.

Deze situatie is ongeacht of je in je huis wil blijven wonen of dat je wil verkopen en verhuizen. Als je verkoopt, los je de hypotheek af met de opbrengst van het geld. Wil je een nieuwe woning kopen, dan moet je aan de regels voldoen voor een nieuwe hypotheek.

Besluit je om te blijven wonen in je huis en wil je de hypotheek verlengen. Hou er dan rekening mee dat je de rente niet meer kan aftrekken. Renteaftrek vervalt namelijk na 30 jaar. Jouw netto maandlasten worden dan hoger.

 

Hoe word jij aflossingblij?

Maar wat betekent dit concreet voor jou? Weet jij zeker dat je na 30 jaar de hypotheek kan aflossen? Dan ben je al aflossingblij! Weet je dat nog niet? Dan zijn er diverse opties voor jou.
 

Optie 1: met aflossingsvrij toch aflossen

Aflossingsvrij wil niet zeggen dat je niet kan aflossen. Hypotheekverstrekkers hebben een clausule waarbij je per jaar een maximumbedrag kan aflossen. Je hoeft de hypotheek niet aan te passen en bepaalt zelf wanneer en hoeveel je aflost. Op een flexibele manier kan je de hypotheekschuld dus verlagen.
 

Optie 2: oversluiten hypotheek van aflossingsvrij naar aflossen

De tweede optie heeft iets meer invloed op je hypotheekvorm. Je gaat namelijk kijken of je de hypotheek kan overzetten naar een andere vorm: een hypotheekvorm met aflossing. Je kan hier te maken krijgen met een boete voor het oversluiten, maar je krijgt er waarschijnlijk een hoop voor terug. Zo kan je in aanmerking komen voor renteaftrek én je bent zeker dat je aan het einde van de rit het huis hebt afbetaald. Win-Win dus.
 

Optie 3: vermogen opbouwen

Tot slot kan je ervoor kiezen om niet aan je hypotheekvorm te zitten en geen gebruik te maken van de optie tot aflossen. Dan zal je zelf moeten regelen dat je een vermogen opbouwt om de hypotheekschuld af te lossen. Dit kan je door te sparen, te beleggen of door het aanvragen van een spaar- en/of beleggingsverzekering. Zo bouw je actief aan je vermogen en word je na het verlopen van de hypotheek niet dakloos.
 

Meer weten?

Wil je weten of jij ook aflossingblij kan worden? Vraag dan nu je adviesgesprek aan! Wij lichten graag jouw situatie door en berekenen de mogelijke opties voor je.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring