Kijkje achter de schermen: het bieden

So far so good… jullie hebben jullie droomwoning gevonden én de bezichtiging was een succes. Jullie zijn door de wijk heen gelopen en weten het zeker: de komende jaren willen jullie hier wonen. En nu? Jullie gaan een bod uitbrengen. Maar hoe? En waar moet je rekening mee houden? We vertellen het jullie in deel vier van onze serie ‘een kijkje achter de schermen’.
 

De mogelijkheden

Net als bij de bezichtigingsmogelijkheden, zijn er ook bij het bieden diverse opties. Deze zijn afhankelijk van het verwachte animo, het soort huis en de voorkeur van de verkoper.
De meest gebruikte opties zijn:
  • Uitgaande van de vraagprijs
  • Bieden vanaf
  • Op inschrijving
 

Uitgaande van de vraagprijs

Bij de eerste optie is de vraagprijs leidend. Jullie brengen, al dan niet in overleg met een aankoopmakelaar, een openingsbod uit. Vaak ligt deze onder de vraagprijs. De mate waarin is afhankelijk van de taxatiewaarde van de woning, de staat waarin de woning verkeert, de tijd dat het huis al te koop staat en jullie budget. Een aankoopmakelaar kan jullie adviseren bij wat een reëel bod is.

Na het uitbrengen van het bod is het wachten op een reactie van de verkopende partij. Soms accepteren zij direct het bod, maar vaak brengen zij een tegenbod uit. Zodra dit het geval is, zijn jullie officieel in onderhandeling.

Het komt ook voor dat de verkoper geen tegenbod uitbrengt en vasthoudt aan de vraagprijs. Het is dan aan jullie om te bepalen wat de volgende stap is die jullie zetten. Hou wel steeds rekening met jullie budget. Wat hebben jullie beschikbaar?

 

Bieden vanaf

Het komt steeds meer voor, het ‘bieden vanaf’. Hierbij heeft de verkoper een ondergrens ingesteld. Jullie weten dus al zeker dat jullie minimaal dat bedrag zullen moeten betalen. En aangezien er ‘vanaf’ staat, is de wens er dat jullie bod en/of uiteindelijke koopprijs hoger zal liggen. Soms staat er alvast een opmerkingen bij over een vraagprijs. Dan heb je een indicatie over de twee uitersten van de uiteindelijke prijs. Maar ook hier is de bovengrens afhankelijk van de staat van de woning, de tijd dat het huis te koop staat, de taxatiewaarde en de animo voor de woning. Ook hier kan een aankoopmakelaar jullie van waardevol advies voorzien.
 

Op inschrijving

In grote steden of in hele populaire wijken zie je ook steeds vaker ‘op inschrijving’. Hierbij heeft de verkopende partij een deadline ingesteld voor het insturen van een bod. Iedereen die interesse heeft in de woning, kan een bod uitbrengen voor de gestelde deadline. Er is vaak geen ruimte voor onderhandeling, jullie bod is ook direct jullie eindbod. Bij de bovenstaande mogelijkheden zijn jullie niet de enige die in onderhandeling zijn. Met deze vorm kunnen jullie dus zomaar een van de tien zijn.
 

Onder voorbehoud en andere voorwaarden

Voorbehoud

Jullie bod is uitgebracht. Maar daar houdt het niet bij op. Het is raadzaam om jullie voorwaarden alvast kenbaar te maken én om een voorbehoud te maken. Dit kan bij alle drie de biedingsopties.

Twee voorbehouden die men vaak maakt, zijn financiering en bouwkundige keuring. De ene is belangrijk als jullie een hypotheek nodig hebben om de koopsom te kunnen voldoen. De andere speelt een rol bij woningen die al wat ouder zijn of waarbij je inschat dat er bouwkundige gebreken kunnen zijn. Een inspectie van een bouwkundig expert brengt in kaart hoe de staat van de woning is en welke kosten jullie de komende tijd kunnen verwachten.

Maken jullie geen voorbehoud van financiering en krijgen jullie de hypotheek niet rond waardoor de verkoop niet door kan gaan. Dan zijn jullie verplicht een boete te betalen van 10% van de overeengekomen verkoopprijs. Zonde van het geld toch?

De termijn waarop jullie het voorbehoud kunnen laten gelden, wordt opgenomen in het koopcontract. De koop kan ook na het tekenen van het koopcontract nog geannuleerd worden. E.e.a. afhankelijk van de opgenomen termijnen, het verkrijgen van een hypotheek of de uitslag van de bouwkundige keuring.

 

Andere voorwaarden

Andere voorwaarden die jullie kunnen opnemen, zijn o.a. de opleverdatum, het wijzigen van voorwerpen die op de ‘lijst van zaken’ staan, maar ook bijvoorbeeld het repareren van een mankement. Hier kunnen jullie aan toevoegen wat jullie willen. Het is uiteraard aan de verkoper om daar op in te gaan of om de vraagprijs daar op af te stemmen. Vervolgens is het weer aan jullie om te bepalen hoe jullie daar mee om gaan.

Het is belangrijk jullie bod, de voorbehouden en de voorwaarden duidelijk kenbaar te maken. Meld deze niet alleen mondeling, maar bevestig ze per mail of schriftelijk. Zo vermijd je discussie op een later moment.

 

Bod geaccepteerd

Jullie krijgen het verlossende bericht… jullie bod is geaccepteerd. Gefeliciteerd! Maar nu begint het pas. Het bod is pas bindend als het als de verkoper akkoord is én als het vastgelegd is in een koopcontract. Tot die tijd kan de verkoper andere biedingen in overweging nemen waardoor jullie het huis niet krijgen.

Laten we daar niet van uit gaan en de vervolgstappen doornemen. Het bod is geaccepteerd en jullie gaan door. Het voorlopige koopcontract wordt opgesteld. Jullie gaan in gesprek met een hypotheekverstrekker, een bouwkundig expert gaat langs voor de bouwkundige keuring. Voor jullie daadwerkelijk de eigenaar van de woning zijn en de sleutel in handen hebt, duurt het nog even. Er kunnen gemakkelijk enkele maanden overheen gaan. Maar de wettelijke afkoelperiode treedt ook nog in werking.

 

Afkoelperiode

Jullie hebben als koper op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen. Gedurende deze drie dagen kunnen jullie, zonder opgave van redenen, de koopovereenkomst (laten) ontbinden. De drie dagen gaan in de eerstvolgende werkdag na ontvangst van de door alle partijen getekende koopovereenkomst. Zit er een weekend of feestdag tussen de drie dagen, dan schuiven de dagen op. De afkoelperiode mag namelijk niet op deze dagen aflopen. De weekenddagen tellen als een dag in deze drie dagen.
 

Advies nodig?

Gaat het jullie duizelen of willen jullie advies bij deze toch wel belangrijke beslissing? Schakel dan een aankoopmakelaar in. Makelaars zijn deskundig, weten waar zij welke informatie vandaan kunnen halen en vragen door. Zij weten wat realistische prijzen zijn en hoe de voorwaarden te formuleren.

Willen jullie ons advies? Neem dan contact met ons op en we adviseren jullie graag.