Mijn favorieten

NHG-grens gestegen per 1 januari 2019

In onze nieuwsbrief van december jl gaven wij het reeds aan. De NHG-grens is per 1 januari 2019 gestegen. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? In dit blog leggen we in het kort uit wat de NHG is, wat de NHG-stijging voor jou inhoudt en waar je meer kan lezen over de NHG.

NHG - Nationale Hypotheek Garantie 

Wat is de NHG

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is een zogenaamd garantiefonds voor hypotheken die onder de betreffende voorwaarden vallen. Zo is de koper zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Tevens zorgt hij met het afsluiten van een hypotheek met NHG dat hij de financiële risico’s van een eigen koopwoning beperkt.
 

Hypotheek onder NHG

Sluit de koper een hypotheek af met de NHG, dan weet hij dat zijn hypotheek voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Uitgangspunt hierbij is dat de koper nooit teveel leent én dat hij naast de maandelijkse loonlasten voldoende geld overhoudt voor o.a. boodschappen, verzekeringen en sparen.
 

Veranderingen in situatie en de NHG

Mochten er om velerlei redenen veranderingen optreden in de situatie van de koper en hij heeft een hypotheek onder de NHG, dan beschikt hij over een extra vangnet. Bij een scheiding, overlijden van de partner, arbeidsongeschiktheid of verlies van een baan komt de betaling van de hypotheek niet direct onder druk te staan. De geldverstrekker denkt met de koper mee over de mogelijkheden om de hypotheek toch te kunnen betalen, waardoor de koper in de woning kan blijven.
 

De NHG-grens

Jaarlijks herziet de NHG het maximum NHG-bedrag. Dit bedrag is gekoppeld aan de gemiddelde woningprijs. Sinds 1 januari 2019 is de NHG-grens daarin vastgesteld op € 290.000,-. Het aankoopbedrag van de woning mag maximaal dit bedrag zijn. Is er een verbouwing nodig? Dan geldt dit maximum voor het aankoopbedrag en de verbouwingskosten.

Treft de koper energiebesparende voorzieningen? Dan bedraagt het maximale NHG-bedrag zelfs €307.400,-. Het extra bedrag dient hierbij volledig aan deze energiebesparende voorzieningen te worden besteed.

Met het verhogen van de NHG van € 265.000,- naar € 290.000,- komen meer kopers in aanmerking voor de NHG. Het risico bij de aankoop van een koopwoning is daardoor bij meer mensen beperkt. Dit levert meer financiële stabiliteit op bij de betreffende gezinnen.

 

Korting op hypotheekrente

Een hypotheek met NHG biedt dus meer zekerheid en bepaalde risico’s zijn afgedekt. Ook de hypotheekverstrekker loopt minder risico over het niet kunnen terugbetalen van het geleende bedrag. En daar word je voor beloond met een lagere hypotheekrente ten opzichte van niet-NHG hypotheken, die wel kan oplopen tot 0,75%. 
 

Wanneer gebruik maken van de NHG?

De NHG is beschikbaar voor iedereen die een woning koopt, zowel bij de aankoop van een nieuwbouwwoning als bij een bestaande woning. De NHG is bovendien ook af te sluiten bij hypotheekleningen voor woningverduurzaming, een verbouwing of renovatie. Sinds vorig jaar kan NHG ook afgesloten worden bij een zuivere oversluiting naar een andere hypotheek. Daar hoort wel als voorwaarde bij dat er een verbeterde klantsituatie dient te ontstaan. Een verbeterde klantsituatie is bijvoorbeeld dat de koper minder rente gaat betalen of dat de aflosvorm wijzigt.
 

Kosten verbonden aan NHG

Ook al is de NHG heel populair onder huizenkopers, niet iedereen maakt er gebruik van. De NHG is een soort verzekering en daar hoort een premie bij. Deze premie bedraagt per 1 januari 2019 eenmalig 0,9% over de totale lening. Deze premie is wel aftrekbaar van de belasting. En door het rentevoordeel is deze bijdrage vaak binnen enkele jaren weer terug te verdienen. Niet iedereen wil deze premie betalen, waardoor niet iedereen die aan de hypotheekgrens voldoet, er gebruik van maakt.
 

Meer weten?

Wil je meer weten over de NHG en over jouw specifieke hypotheekmogelijkheden? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvende adviesafspraak over jouw hypotheek. Wij staan je graag te woord!
Verdiepen in de NHG? Dat kan via de website van de NHG zelf. Daar tref je alle informatie aan omtrent de NHG die je nodig hebt.

 

Over Verlaan Makelaardij

Verlaan Makelaardij is ruim 10 jaar geleden van start gegaan en wordt geleid door het enthousiaste makelaarsechtpaar Ruud en Lisette Verlaan.  Samen met een hecht team van deskundige medewerkers zetten wij ons in om woonwensen in vervulling te laten gaan. Wij ondersteunen jou op alle facetten van de woningmarkt: verkopen, aankopen, hypotheken en verzekeringen.
 

Waarom jouw hypotheek of verzekering via Verlaan Makelaardij?

Een hypotheek of verzekering kan je rechtstreeks bij een bank of verzekeringsmaatschappij afsluiten. Maar wij zijn van mening dat je als bank of verzekeraar nooit én een product én een onafhankelijk advies kan leveren.

Wij zijn een onafhankelijk tussenpersoon en hebben aanstellingen bij vrijwel alle Nederlandse banken en verzekeraars. Wij maken altijd eerst een inventarisatie van jouw situatie en wensen. Daarna gaan we pas kijken welk product hierbij aansluit en welke bank of verzekeraar dit product kan leveren. Uitgangspunt is het advies en niet het product.

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring