Beschikbaar – onder bod – verkocht onder voorbehoud: wat betekent het?

Beschikbaar – onder bod – verkocht onder voorbehoud

We kennen ze allemaal wel. De termen die bij te koop staande woningen vermeld staan. Maar soms merken we dat een geïnteresseerde niet helemaal weet wat deze termen nu betekenen. Zeker in de huidige markt is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. We hebben het niet alleen over jullie wensenlijstje, maar ook over een gedegen achtergrondkennis. En daar hoort deze terminologie ook bij.
 

Beginnen bij het begin…

Binnenkort in de verkoop

Heel soms zie je wel ergens een bord in de tuin of aan de gevel waar volgende tekst op staat: ‘binnenkort in de verkoop’. Ga je op internet zoeken – op Funda of op de website van de betreffende makelaar – dan vind je vaak nog niets. De tekst zegt het al: de woning staat nog niet te koop, maar dat zal niet lang meer duren. Alle voorbereidingen zijn in volle gang. Heb je interesse, maak dit dan kenbaar bij de makelaar. Het gebeurt ook dat ze al bezichtigingen inplannen. Je weet dan zeker dat je er vroeg bij bent. Of stel goede zoekcriteria in op Funda, zodat je als eerste te horen krijgt dat de woning daadwerkelijk in de verkoop is. Soms staat de woning eerder op de website van de makelaar en bijhorende social media dan op Funda. Dit heeft te maken met een kleine vertraging in het aanmeldproces en de gekoppelde computersystemen. En ja, regelmatig doet de makelaar dit bewust. Hij wil alvast potentiële kopers aantrekken uit de buurt of via buurtbewoners ‘die iemand kennen’.
 

Beschikbaar

Ook hier zegt de tekst het al. De woning is in de verkoop gegaan en is beschikbaar. Met beschikbaar bedoelen we: te koop en de mogelijkheid tot bezichtiging. Zie je een woning die net te koop is gezet met deze tekst? En heb je interesse? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met de verkopend makelaar. Sommige woningen zijn zo ontzettend populair, dat het helaas niet mogelijk is om iedereen voor een bezichtiging in te plannen. De makelaar maakt dan een selectie onder de grote groep geïnteresseerden. Hoe de selectie plaatsvindt, is afhankelijk van makelaar tot makelaar. Het kan zijn dat een woning op beschikbaar staat, maar dat je geen afspraak meer kan inplannen. Je krijgt dan de melding van de makelaar dat de kijkdagen volgeboekt zijn of geweest zijn. Om het overzicht te houden bij veel interesse, plant men daarom kijkdagen in. Komt er na deze kijkdagen geen bod, dan plant men nieuwe kijkdagen in. De geïnteresseerden die eerder naast een plekje grepen, krijgen nu alsnog de kans om te kijken. Laat je daarom ook altijd registreren als reservekandidaat!

Bijkomend voordeel als je als reservekandidaat genoteerd staat? Bij nieuwe woningen in dezelfde straat of aangrenzende straten, stuurt de makelaar jou ook een mail. Dan ben je direct op de hoogte!
 

De tussenfase

Onder bod

We belanden nu in de tussenfase van het verkoopproces. Voor je als geïnteresseerde echt als koper te boek kan staan, breng je een bod uit op de woning. Is er zo ontzettend veel interesse in een woning, dan zijn er regelmatig meerdere biedingen. Is dit het geval, dan past men de status aan naar ‘onder bod’. Anderen weten dan dat er onderhandeld wordt en dat de kans groot is, dat de woning niet meer beschikbaar is. Toch loont het in dit geval ook om je als reservekandidaat te laten registreren. Je weet namelijk nooit of de uiteindelijke verkoop wel doorgaat.
 

De eindstreep in zicht

Verkocht onder voorbehoud

Zijn de koper en verkoper het onderling eens over de prijs en de voorwaarden? Dan spreken we van verkocht onder voorbehoud. De woning is in principe verkocht, mits de voorwaarden het toelaten. Dan hebben we het onder andere over financiering, oplevering, bouwkundige keuring. Is een van deze voorbehouden een struikelblok – bijvoorbeeld: krijgt de koper de financiering niet rond – dan kan de verkoop ontbonden worden. De periode ‘verkocht onder voorbehoud’ duurt tot de einddatum van de gestelde voorbehouden. Is deze einddatum gepasseerd? Dan kan de koop niet meer ontbonden worden op basis van een van de gestelde voorbehouden. De koop kan altijd nog op een andere manier ontbonden worden, maar dan geldt er een boetebeding. De koper is dan verplicht een boete te betalen ter waarde van de waarborgsom. Ook bij de melding verkocht onder voorbehoud, loont het de moeite om je te laten registreren als reservekandidaat. Je weet het immers nooit.
 

De eindstreep bereikt

Verkocht

Het is zover. De voorbehouden zijn verlopen. De koop is niet ontbonden. Kortom de woning is verkocht. De sleuteloverdracht is gepland bij de notaris. Staat dit bij de woning dan heeft het nog weinig zin om contact op te nemen. Mocht er, om wat voor reden dan ook, iets gebeuren waardoor de verkoop niet doorgaat, dan komt de woning opnieuw op de markt.
 

Meer weten?

De meest voorkomende terminologie waar je als huizenzoeker mee te maken krijgt, ken je nu. Echter, bij de aankoop van een woning komt veel meer kijken dan op de hoogte zijn van de gebruikte termen. Heb je advies en/of hulp nodig bij de aankoop van jouw droomwoning? Denk dan even na over het in de arm nemen van een aankoopmakelaar. Zo kom je nog beter beslagen ten ijs en is je kans op slagen op de huidige woningmarkt een stuk groter.
 

Neem contact op!

Ook bij Verlaan Makelaardij werken wij regelmatig als aankoopmakelaar. Niet alleen binnen Zoetermeer, maar ook bij de omliggende dorpen en steden. Heb je onze hulp nodig? Laat het ons weten. Wij staan je graag te woord. Je kan ons bereiken via info@verlaanmakelaardij.nl of via 079-360555.

Tot snel!