Checklist voor het bezichtigen van huizen

Je wilt graag je droomhuis kopen, hebt Funda en alle makelaarswebsites afgestruind en nu sta je op het punt om huizen te gaan bezichtigen. Een belangrijk moment en toch ook wel een beetje spannend. Wordt dit dè nieuwe plek die jij gaat bewonen? En zonder dat de onderhandeling begonnen is of er überhaupt gesproken wordt over de hypotheek: het koopproces begint nu! Daarnaast wil jij natuurlijk alles weten van jouw potentiële nieuwe woonplek zonder al te veel van je enthousiasme weg te geven. 

 

Bezichtiging huis voorbereiden

De bezichtiging van een huis voorbereiden is een stap die nog wel eens onderschat wordt. Besef je dat dit hèt moment is om dit huis te keuren en dat alles wat je nu te weten komt (en wat je niet te weten komt) invloed kan hebben op het aankoopproces. Kopers laten zich nog wel eens verblinden door onbelangrijke details, gebreken die niet direct zichtbaar zijn of andere zaken waar je misschien niet direct aan denkt. 
 

Checklist voor huisbezichtiging:

Verlaan Makelaardij biedt jou de meest volledige checklist voor het bezichtigen van huizen. Met onze checklist ga jij goed voorbereid op pad en mis je geen enkel detail.
 

Wat je vóór een huisbezichtiging moet opzoeken

  • Het bouwjaar van de woning en de meest voorkomende gebreken van dat bouwjaar.
  • Alle apparatuur en het aanschafjaar. Je kunt dan al een berekening maken van kosten van vervanging van bijvoorbeeld een CV ketel. 
  • Google eens naar de buurt en de omliggende straten. Zo krijg je gauw genoeg een indruk van wat er in de wijk gebeurt. Dit kan je ook later gebruiken, mocht je een bod gaan uitbrengen.
  • Zoek op of er bouwplannen gepland staan in de buurt.
  • Hoe lang staat het huis al te koop? Is in de tussentijd misschien de vraagprijs verlaagd? 
  • Heeft de buurt alle voorzieningen die jij nodig hebt, nu en in de nabije toekomst? 
  • Vanuit welke windrichtingen krijgt de woning licht binnen? Een raam of tuin op het zuiden behoeft flinke zonwering terwijl licht uit het noorden heel anders valt.  
 

Wat moet je meenemen naar de bezichtiging?

  • Een rolmaat natuurlijk. Want hoewel alle afmetingen van de kamers al bekend zijn, kun je ter plekke beter zien en meten of jouw net nieuwe bank wel zo zou passen zoals je in gedachte had.
  • Een zaklampje. Want ook de kelder, schuur, kruipruimte en dat ene donkere hoekje waar het behang lelijk is geworden wil je goed kunnen zien. Met een lampje kun je ook het schilderwerk beter bekijken. Je hebt als koper onderzoeksplicht!
  • Een vragenlijstje voor de makelaar ter plekke. Ga hier van te voren eens goed voor zitten zodat je alle vragen op papier hebt staan.
 

Waar moet je opletten tijdens een huisbezichtiging?

  • Let vooral op de indeling van het huis en probeer door de inrichting heen te kijken.  
  • Vergeet niet om een rondje te rijden of te wandelen door de buurt. Is dit waar jij je zelf ziet wonen?  
  • Een huis moet bovenal voldoen aan wat jíj zoekt. Wat zijn jouw specifieke wensen en eisen? Als je veel thuiswerkt, bedenk je of je een goede werkplek hebt. En als je snel last hebt van je longen, zou je bijvoorbeeld extra kunnen letten op goede ventilatiemogelijkheden.  
  • Blijf kritisch naar de plus- en minpunten. Mensen kunnen snel verblind raken bij een boel pluspunten, terwijl er altijd wel mindere punten zijn die je ook in overweging moet nemen. 
  • Bij een Open Huizen Dag kun je een inschatting maken van de hoeveelheid geïnteresseerden. Daarmee kun je dan weer een grove inschatting maken van je kansen bij het bieden.  
  • Besef je dat een woning bij daglicht er heel anders uit kan zien in het donker, en andersom. Een bezichtiging kun je het beste plannen bij daglicht.  


Waar je aan moet denken na de bezichtiging van de woning

  • Welke kosten zouden er nog bij komen als jij voor deze woning kiest? Wil je wat gaan verbouwen of vervangen? Is de CV ketel aan vervanging toe of wil je de woning misschien energiezuiniger maken? Neem dat mee als je eventueel een bod gaat uitbrengen.
  • Wil je een bod uitbrengen? Voor je dat gaat doen, maak eerst een berekening van alles kosten waar je mee te maken zou krijgen. Zaken die snel vergeten worden zijn bijvoorbeeld een parkeervergunning, gemeentelijke belastingen en woonverzekeringen.
  • Dit wordt jouw nieuwe huis? Je wilt een bod uitbrengen? Dan moet je er natuurlijk voor gaan!

Ga je bieden op jouw droomhuis? 

Een bod uitbrengen op de woning die jij hebt bezichtigd kan ingewikkeld zijn. Er komen veel factoren bij kijken. Daarnaast wil je natuurlijk niet te hoog bieden, maar ook zeker niet te laag. Hoe bepaal je nou wat een goed bod is? Voor ondersteuning bij de aankoop van een huis biedt Verlaan Makelaardij altijd maatwerk. We bespreken al jouw wensen en eisen om je zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens de koopfase. Meer weten? Neem contact met ons op en we staan je graag te woord.