Het nieuwe energielabel: wees voorbereid

Per 1 januari 2021 veranderen de regels voor het bepalen van het energielabel. Per die datum bepaalt men het energielabel op basis van de NTA 8800 methode. De methode is gebaseerd op de Europese CEN-normen. Maar waar gaat het nu eigenlijk over? En wat verandert er voor ons als huizenkoper of -verkoper? Wij zetten het hier op een rijtje.
 

Wat is het energielabel?

Krijgt een woning een energielabel, dan zegt dat wat over de energiezuinigheid of energieprestatie van de woning. Net als bij elektrische apparatuur geeft het een indicatie over het verbruik van energie. En in het geval van een woning dus de hoeveelheid energie er verbruikt wordt in de woning bij normale bewoning.
 

Verplicht of vrijblijvend?

Het is al langer verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een energielabel te verstrekken. Diegenen die de woning kopen of huren, weten dan meteen waar ze aan toe zijn. Is de woning goed geïsoleerd? Wat is het verwachte verbruik? Nog niet iedereen is zich ervan bewust, maar verkoopt men de woning, dan is het energielabel verplicht. Te vaak denkt men nog dat het vrijblijvend is. Daarom vragen wij dit document ook standaard op bij de verkoop van een woning.
 

Waarom de wijziging?

Er zijn op dit moment diverse methodes in gebruik voor het bepalen van de energieprestatie. Het is complex en niet transparant. Ook sluit het niet aan bij de behoefte en de beleving van professionals en de consument. Dit was de drijfveer voor de overheid om via een methode de energiezuinigheid van een gebouw te bepalen. Ongeacht het feit of het bestaande bouw of nieuwbouw, of dat het een woning is of utiliteitsbouw (o.a. kantoren, winkels, scholen) is. Per 1 januari 2021 worden daarom alle (nieuwe) energielabels bepaald aan de hand van de energieprestatie indicator 'primair fossiel energiegebruik'. Het gebruik drukt men uit in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2.jr). Het grootste voordeel van de wijziging is uniformiteit. Een ander, net zo groot, voordeel is een betere bepaling. Doordat er een woningopname plaatsvindt, is de ingevoerde informatie nauwkeuriger.
 

Wat verandert er voor mij?

Op dit moment is het als huizenverkoper mogelijk om een Vereenvoudigd Energielabel (ook bekend als VEL) aan te vragen. Dit label verdwijnt per 1 januari 2021. Vraag je per 1 januari 2021 een energielabel aan? Dan geschiedt dit volgens de nieuwe methode: via woningopname. Dus niet meer online via het invullen van diverse vragen en het aanleveren van bewijsmateriaal. De adviseur komt bij jou langs, hij moet gebruik maken van specialistische software en hij moet aan bepaalde regels voldoen. Dit alles zorgt er helaas voor dat de prijs van het label omhoog gaat.
 

Geldigheid VEL

Stel, je verkoopt jouw woning. Het staat al te koop en je hebt via de VEL een energielabel aangevraagd. Is dit label dan nog steeds geldig na 1 januari 2021? Ja! Het label is geldig tot 10 jaar na afgiftedatum. Verkoopt men de woning binnen die tijd opnieuw en hebben er geen wijzigingen aan de woning plaatsgevonden? Dan kan men het label een op een overnemen. Bij wijzigingen aan de woning, loont het wellicht om een nieuw label aan te vragen.
 

Actie ondernemen?

Heb jij verkoopplannen? Dan raden wij jou aan om dit jaar alsnog het energielabel aan te vragen. De prijs voor het huidige label ligt beduidend lager dan voor het nieuwe label. Wil je zelf het label aanvragen via het VEL? Kijk dan op de website van de overheid over hoe je dit kan doen. Wil je liever toch een energieadviseur die bij jou langskomt? Neem dan contact met onze partner voor bouwkundige keuringen en energieadvies op via hun website. Zij maken graag een op maat gemaakte offerte voor u en nemen de te nemen stappen met u door.
 

Meer weten over verkoop of aankoop van een woning?

Heb jij ook verkoopplannen voor je woning en wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem dan nu contact met ons op voor het inplannen van een vrijblijvend verkoopgesprek. Heb je eerder interesse in de aankoop van een woning en heb je daar advies bij nodig? Ook dan helpen we je graag verder. Kijk ook voor aanvullende informatie over onze betreffende dienstverlening op onze website bij de onderdelen verkoop en aankoop. Wij hopen je binnenkort te spreken!